Begeleiding van getraumatiseerde vluchtelingen

Werken met een groep vluchtelingen is een dynamiek die om aanpassingsvermogen en flexibiliteit draait.

In een tijdsbestek van 10 jaar heb ik met diverse vluchtelingen uit verschillende culturen mogen werken. Ook al kende ik niet alle culturen als insider, veel mechanismen waren herkenbaar. En de dingen waar ze in de Nederlandse samenleving tegenaan liepen waren voor mij zeer herkenbaar.

Wat vooral werkte was dat er een wederkerigheid in de groep ontstond. Er was contact en nieuwsgierigheid. Thema’s, gevoelens en ervaringen vonden hun weg naar de groep. Stuk voor stuk gingen mensen open, stuk voor stuk lieten ze zichzelf zien.

Deze thema’s, gevoelens en ervaringen kwamen als het ware vanzelf. Deze werden gekoppeld aan het dagelijks leven en hoe ze nu, op dit moment een rol in het leven van velen speelde.

De dingen waar ze in Nederland tegenaan liepen confronteerde hun ook met eigen onvermogen om een IK-cultuur te begrijpen. We hebben vele oefeningen gedaan om het IK referentiekader te begrijpen en de verworvenheden te snappen. Vervolgens kwam er een stuk, wat hoort bij mij en wat niet. Leren keuzes maken voor zichzelf, welke culturele code’s staan mij in de weg om hier en nu gelukkig te worden.

Nasr: ‘Ik werk al een tijdje maar er is altijd het gevoel dat ik minder ben. Dat ik mijn baas moet gehoorzamen. Ik kom uit een land waar oorlog is, onderdanigheid heeft mij daar geholpen om in leven te blijven. Het lijkt erop dat dit nog steeds in me zit. Door de training begrijpt mijn lichaam nu dat het om een oude conditionering gaat. Angst dat helemaal in me zat. Ik ben blij dat ik op deze manier heb kunnen werken. Geen medicijnen, geen therapieën waar ik niets van begreep’.

Dit traject duurt 15 maanden, verdeeld over 2 jaar. Elke twee weken een bijeenkomst van een dagdeel.

Maximaal aantal deelnemers: 8- 10

Prijs: in overleg.

Locatie, lunch, koffie, thee, water en fruit bij de prijs inbegrepen.

Train de trainers concept is bespreekbaar.