Migranten mannen en eenzaamheid

Je zou haast niet geloven dat eenzaamheid bij migranten mannen veel voorkomt. De collectief georiënteerde gemeenschappen geven juist veel veiligheid aan de mensen, zou je kunnen denken.

Echter het tegendeel is waar. Mannen die vanuit de culturele code’s een bepaalde taak hebben gekregen van de gemeenschap waartoe ze behoren, raken deze taken kwijt. Het beeld van de man die vroeger de kostwinner was; degene die aan het hoofd van het gezin stond met zijn mannelijke autoriteit is aan het veranderen. Voeg daar nog aan toe dat de migranten mannen uit culturen komen waarbij de rolpatronen centraal staan. Binnen de collectief georiënteerde gemeenschappen staan de rollen en de groepsbelangen hoger dan individuele behoeften. In een tijdperk waarin individuele behoeften er mogen zijn, raakt deze groep mannen wel eens de weg kwijt. Ze hebben nooit voorbeelden gezien of instrumenten aangereikt gekregen om, in contact met de ander, voor hun behoeften uit te komen en deze te organiseren.

Schuilen achter hun rol als man gaat niet meer; er ontstaat een gat.

In deze training leren mannen op te komen voor hun eigen behoeften nadat ze een tijdlang onderzoek hebben gedaan naar wat hun daadwerkelijke behoeftes zijn.

De door de cultuur bepaalde rolpatronen worden in deze training samen onderzocht. Er is veel aandacht voor, hoe mannen zelf hun levens kunnen inrichten zonder dat ze geïsoleerd raken.

Er zijn veel doe opdrachten, oefeningen en aandacht voor bewegen.

Hassan: ‘Het was een hele leuke, luchtige training. Ik had iets zwaars verwacht maar dat was er gelukkig niet. We hebben veel gelachen, we hebben dingen besproken die ik zelf nooit had kunnen verwoorden. Nooit had ik gedacht dat ik begrepen zou worden door iemand. Ik mezelf zo in mijn binnenste opgesloten, dat ik niet meer wist wie er in zat. Ben heel blij dat ik daar nu contact mee heb’.

Training duurt 8 maanden; elke week een bijeenkomst van een dagdeel.

Prijs: in overleg.

Bij 8 deelnemers is de locatie, lunch, koffie, thee, water, fruit bij de prijs inbegrepen.