Vaders en zonen

De afstand tussen de seksen heeft ook gevolgen voor de relatie tussen vaders en zonen. De vaders staan op iets meer afstand van hun zonen als het gaat om de opvoeding. In veel gevallen is de vader een goed voorbeeld van mannelijkheid omdat de rollen voor mannen en jongens duidelijk zijn binnen de collectieve oriëntatie.

Wanneer de rollen niet meer duidelijk zijn of de vader zich afzijdig houdt van de opvoeding ontstaan er problemen.

Vaak heeft een vader zelf weinig kennis van de moderne geïndividualiseerde samenleving en kan zijn zoon niet begeleiden een stap te doen naar de samenleving.

De zoon moet zowel relaties met vrouwen als stappen naar een geïndividualiseerde samenleving zelf uitzoeken.

Ook komt het regelmatig voor dat de vader met eigen issues zit en gesloten is; er is dan te weinig echt contact met de zoon. De onmacht van de vader kan zich uiten onder ander, autoritair en of agressief gedrag naar de zoon.

Vader kan hem soms als een rivaal zien.

In deze training leren vaders om te gaan met hun zonen. Ze ontdekken sporen van boodschappen uit hun eigen jeugd met betrekking tot manrollen en vaderschap. Vaders worden bewust gemaakt van hun eigen issues; leren in de spiegel te kijken die hun zoon ze voorhoudt.

Vaders leren hoe ze met hun zonen moeten omgaan, zonder ze te overspoelen. Hoe geef ik als vader gronding en vleugels tegelijk.

Karim: ‘ Ik heb twee zonen, de jongste lijkt op mij. Is rustig en doet alles wat ik hem zeg. Maar de oudste is een groot probleem. Hij doet waar hij zin in heeft. Hij luistert niet naar mij. Vaak dacht ik dat er iets mis was met hem en dat hij op het verkeerde pad zou terechtkomen. Het was voor mij heel moeilijk te accepteren, maar ik ontdekte in de training dat ik jaloers was op mijn oudste. Hij gaat voor wat hij wil en doet het gewoon. Ik kon dat niet. Ik moest voor mijn moeder zorgen en later trouwen met een vrouw die mijn moeder voor me had uitgezocht. Ergens ben ik trots op mijn oudste zoon, maar ik wist niet waarom ik zo kwaad was en hem begon te zien als een probleemgeval. Nu begrijp ik dat. Maar accepteren vind ik nog steeds lastig hoor’.

Doel:
Vaders begeleiden in het pakken van hun vader rol en ondersteunen van hun zonen. Stimuleren van onderling contact. Vaders leren beschikbaar te zijn buiten de rollen die de collectieve opvoeding heeft bepaald.

De training:
10x een dagdeel, ochtend, middag of avond. Voor vaders van zonen; eventueel bepaalde onderdelen samen met de zonen.

Locatie: kan op locatie gegeven worden. In Amsterdam heb ik zelf ruimte.

Max.aantal deelnemers: 8

Deze training geef ik samen met een mannelijke co-trainer.

Prijs: In overleg