Zelfbeschikking

Voor zowel mannen als (jonge) vrouwen uit de collectieve oriëntatie. In de context van de eigen culturele codes wordt er gewerkt aan mentaliteits- en gedragsverandering.

Hoe bereik je een staat van zelfbeschikking? Groepen die niet thuis zijn in een geïndividualiseerde samenleving, hebben ondersteuning nodig bij het op gang brengen van het individualisatieproces.

Tevens betekent individualisering voor alle culturen dat het in de eigen historische continuïteit beoordeeld en begeleid moet worden. Zo is het bespreekbaar maken van taboethema’s een instrument binnen de IK-georiënteerde samenlevingen. Deze is gebaseerd op het gegeven dat men dan in staat is om vanuit eigen individualiteit zaken bespreekbaar te maken. Echter binnen de collectief georiënteerde culturen is bespreekbaar maken van thema’s geen gewoonte. Er zou eerst een proces plaats moeten vinden van zichzelf ontdekken; contact hebben met eigen individualiteit wil het individu zaken bespreekbaar kunnen maken met een effectief doel.

Deze training bevat diverse onderdelen. Als ontwikkelen van zelfkennis; inzicht in ik-gerelateerde relaties; maken van een eigen afhankelijkheidsschema. Leren onderscheiden van persoonlijkheid en cultuur gerelateerde eigenschappen; leren keuzes maken. Ontdekken en leren afbakenen van eigen grenzen; weerbaar zijn tegen sociale druk en de macht van het collectief; leren collectief als hulpbron te gebruiken.

Traject
Dit traject duurt 10 maanden en beslaat wekelijks een dagdeel. Het doel is duurzame en effectieve mentaliteit en gedragsverandering bij mensen uit collectief georiënteerde culturen en vluchtelingen.

Er wordt in groepen gewerkt. Maximaal  aantal deelnemers: in overleg met de opdrachtgever (ideaal is 10 à 12)

Train de trainer concept is een optie.

Neem gerust contact op voor meer informatie. Er is een uitgebreide projectaanvraag aanwezig met diverse onderdelen, voor verschillende doelgroepen, zoals mannen, jongens, vrouwen en meisjes.

Prijs: in overleg.